HOLGERSEN MUR OG FLISER AS

Kontakt oss for uformelt prisoverslag.

fredag 18. november 2011

Hvilke verktøy er dette?


Dette verktøyet har vært i eie av en rørlegger, men er det noen som vet hva det er for ett verktøy?

Når ble dette brukt og hva brukes det til?
2 kommentarer:

 1. Hei Espen

  Hei Espen.

  Har studert litt på bildet i BT i dag av ett gammelt verktøy.
  For meg ser dette ut til å være en liten ejektor. Ejektorer brukes til å suge opp vesker,som vann,bensin,diesel,lett flytende olje etc.
  Man er avhennig av trykkluft for å få den til å virke.Muligens også med stim.
  Tar vi for oss bildet så kobles trykkluften til tuten helt til venstre, så er det ett handtak av tre.På mitten er en ventil til å åpne og stenge med, så er det en tut som peker oppover, her kobles til en slange som igjen føres ned i vesken som skal suges opp.
  Nå er det bare å åpne for luften. På grunn av utformingen, med betydelig større utgang for luften enn inngangen er, vil dette fører til at lufthastigheten øker betraktelig og vil dra med seg luften og vesk gjennom slangen, som på bildet peker oppover.
  Ejektor brukes også til å evakuere luften fra en sentrifugalpumpe, som ikke er selvsugende.Pumpen vil ikke virke før luften er fjernet

  Hilsen Rolf

  SvarSlett
 2. Hei Espen

  Hei!!

  Ser i avisen at du har et verktøy som du lurer på hva det var brukt til. Jeg mener at min bestefar som var gullsmed i Bergen brukte et lignende verktøy til å lodde gull og sølv med. Det var kanskje en annen og nettere modell -- så dette her har muligens hvert brukt av blikken/kobberslagere eller av sølvvarefabrikk når de emaljerte.
  Jeg mener å se- at det er tilkobling til gasslange fra byens gassnett (bildet er dårlig), en typisk gasskrane og en bred dyse. Utenom dette så mener jeg å se et siderør inn i dysen og der var det koblet til en kort gummislange( en halv meter) som det ble blåst luft gjennom og inn i dysen - slik at det flammet kraftig opp og temperaturen steg. Når min bestefar hadde laget noe i sølv eller gull som skulle loddes så hektet han denne lignende saken ned fra et stativ på veggen, puttet gummislangen i munnen og blåste -- temperaturen steg og sølvlodding/gullodding var mulig. Jeg stod ofte og så på ham når han brukte dette. Men som sagt --- dette verktøyet her ser noe grovere ut enn det han brukte så jeg tipper at dette ble brukt til større ting.
  Du får sikker mye bedre svar av andre enn fra meg. Ha det fint.

  Hilsen Knut

  SvarSlett